Obnova kříže / Ferdinandovo údolí

Vysvěcený kříž se vrací na své původní místo…

Dělat věci s příběhem je to, co nás baví.

Rozhodli jsme se obnovit příběh jednoho kříže, který byl kdysi ve Ferdinandově údolí a před několika desítky let ho tam našel pan Sýkora vyvrácený a zlomený.

Dlouhé roky byl kříž schováván na zahradě pod hromadou kamenů než se díky jeho synovi Jiřímu dostal k nám a my začali zjišťovat jeho příběh. Vymýšleli jsme jak kříž zrekonstruujeme do původní podoby, ale to jsme ještě nevěděli, že potkáme nejšikovnějšího kováře Yettiho. Ten se chopil jeho opravy a zanechal mu jeho originální nalezenou podobu, aby se kříž mohl vrátit na své místo zpět. My jsme mu poté dali finální zlatou podobu a symbolicky na něj napsali “Znovu a navždy”.

V pátek 28 června 2023 jsme ho usadili a za účasti kněze Vavřince Skýpaly vysvětili. Původní přesné místo kde křížek stál nejsme bohužel schopni zjistit, a tak se dal vedle stávající cesty kde v první polovině 20. století stála budova celnice. Sklárny ve Ferdinandově údolí začal budovat Christoph Abele již kolem roku 1800 a v největším rozmachu zde žilo až 300 obyvatel. Vyráběla se tam ta nejlepší zrcadla na světě. Neuvěřitelné kolik musí takový kříž pamatovat.

Tak až se někdy vydáte směrem do Německa přes “Ferďák” můžete se podívat jak krásný kříž to je. #welovesumava #prostemilujemesumavu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..