Rozhledna Poledník / Prášily

Tady na vás dýchne kus temné historie…

3 vyhlídková místa. To je Poledník

Na rozhlednu ve výšce 1315 m n. m. , která měří 37 m vede 227 schodů. Cestou na vrchol po širokých schodech projdete přes 3 vyhlídková místa. Vyhlídková plošina je přístupná pomocí malého žebříku. Výhledy z této jedinečné rozhledny jsou na celou Šumavu a za dobrých podmínek i na Alpy. Rozhledna se nachází v drsné šumavské krajině s extrémním počasím, a to způsobuje mimo jiné, že tu sníh leží i na přelomu května/června

Rozhledna je otevřena v letní sezóně červen – září (v květnu a říjnu bývá otevřeno za příznivého počasí o víkendu). Můžete se zde občerstvit a koupit si i nějaký suvenýr.

Vstupné na rozhlednu je 30 Kč, děti 15 Kč

Kde se nachází

Webkamera

Tip : Nejkratší cesta, která měří cca 7km je od parkoviště Slunečná u Prášil po cyklostezce. O kousek delší je ze stejného parkoviště přes Prášilské jezero a jedna z delších podél Roklanského potoka z Modravy.

Historie: V 60. letech 20. století, sloužil areál Poledníku ke sledování leteckého a pozemního provozu v Německu a zároveň jako odposlech a rušička signálu rádia a televize. Do roku 1989 byl Poledník v přísně střežené vojenské zóně a po roce 1990 byl armádou opuštěn, vše se zbořilo a zůstala jen vež, která byla přestavěna na rozhlednu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..