Objevte prameny Vltavy a slávu Pešlova hotelu

U pramene Vltavy

Není pro nikoho žádnou neznámou, že na Šumavě počíná svoji dalekou cestu Vltava a to dokonce dvěma toky – Teplou a Studenou Vltavou. Na české straně pramení Teplá Vltava a její pramen i další krásy na Kvildsku navštívíme právě při následujícím výletu.

Jako nejlepší výchozí bod se nabízí Kvilda, nejvýše položená obec v ČR s nadmořskou výškou 1065 m n. m. Za návštěvu stojí místní informační středisko se zajímavou expozicí nebo kostel svatého Štěpána, který se pyšní titulem nejvýše položeného kostelu v ČR. V obci najdete několik parkovišť pro osobní automobily, to nejvhodnější pro náš cíl je parkoviště pod lyžařským svahem až za obcí směrem na Borová Lada.

Vydejte se po modré turistické značce směrem na pramen Vltavy. Klidná pohodlná asfaltová cesta se vine mezi mokřady a po chvíli pokračuje lesem po stráních Černé hory (1315 m n. m. – stejnou výšku má i vrchol Poledníku, na který se určitě vydáme v nějakém následujícím výletu).

Jeden jediný skutečný pramen české nejdelší řeky neexistuje, najdete tu upravený symbolický pramen, ke kterému vede povalový chodník. Ve skutečnosti má Vltava nespočet pramenů na jihovýchodním svahu Černé hory. V současnosti je místo cílem mnoha turistů, ale v minulosti se i tady psali pohnuté okamžiky české historie. Nedaleko stávala za první republiky turistická chata, kde našli svůj domov ruští zajatci za 2. světové války. Vypomáhali při lesních a polních pracích a pravděpodobně také na budování podzemního komplexu továrny ve Františkově.

Na Šumavě najdete obrovské množství střípků z české historie, dnes si ji můžeme už jen připomínat a užívat si krásy přírodního bohatství, které se zde formuje po staletí a přežilo všechny lidské krutosti. A u historie ještě zůstaneme. Dalším cílem naší cesty je zaniklá obec Bučina.

chata u pramene Vltavy, r. 1932, rodinný archiv

Pokračujte stále po modré stezce až na rozcestí U pramene Vltavy. Červená turistická značka vás vlevo dovede k již zmíněné Bučině. Čeká vás mírně náročný terén s téměř stometrovým převýšením po štěrkové lesní cestě, ale na oplátku se naskytnou úchvatné výhledy na německou část šumavské přírody. Po příchodu na Bučinu byste ani neuvěřili, že v těchto místech stála před 70 lety velká vesnice se skoro 300 obyvateli, položena vysoko v nadmořské výšce 1162 m n. m. Ještě donedávna stál na hranici jen turistický přístřešek, nově postavená kaple sv. Michala a pár zbylých polorozpadlých domů a kamenných podezdívek. Dnes je na místě bývalého slavného Pešlova hotelu postaven nový – hotel Alpská vyhlídka (název není náhodný, za příznivého počasí je odsud vidět až na vrcholky Alp). Pro turisty je v hotelu otevřen samoobslužný bufet.

Z Kvildy na Bučinu zajíždí o prázdninách autobusové linky (jízdní řád najdete pod článkem), takže pro méně fyzicky vybavené turisty, ať už velké či malé, je možnost se po 9 kilometrech svést autobusem zpět do Kvildy. Kdo si bude chtít trasu dokončit „po svých“ zpět po přímé cestě na Kvildu, čeká ho pak něco málo přes 15 km. Dopravní obslužnost autobusy funguje i za hranicemi, autobusy zajíždí přímo z hraničního přechodu až do obce Spiegelau do 31. října (je tedy možnost se podívat na Bučinu i pramen Vltavy i z Bavorska, jízdní řád najdete pod článkem).

Trasa výletu je vhodná i pro cyklisty a pokud by někomu přišla krátká, tak si výlet může prodloužit až na další zaniklou šumavskou obci Knížecí Pláně, ale povídání o ní zase někdy jindy.

Autor: Jarda Svoboda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..