Rozhovor Vláďa Hosnedl / Meteostanice Chotěšov

Vláďa Hosnedl alias Meteorologická stanice Chotěšov. Fotky od tohohle fotografa u nás můžete vidět už pár let, ale viděli jste někdy jeho? A nebo slyšeli něco od něho? Teď máte možnost.

Zámyšl


Ahoj Vláďo, proč Meteostanice Chotěšov? Je to tak jednoduché, že jsi meteorolog v Chotěšově?

Proč meteostanice Chotěšov? No asi to bude tím, že jsem vesnický patriot 😂, ale máš pravdu mám na dvorku meteostanici, která dává data do internetu již téměř 10let. Když jsem začal tak nějak víc fotit, neměl jsem žádný nápad na název profilu a to volba padla právě na meteostanice Chotěšov. Zaprvé se to dobře pamatujete a zadruhé to snad dělá reklamu naší vesničce 😉. Zpočátku jsem na tento profil přidával spíš jen sporadicky, ale časem se z toho stala každý den aktuální informace o počasí a jako bonus jedna z mých fotografií. Aktuálně mám téměř 5,5tisice sledujících a když náhodou nestihnu přidat příspěvek tak už mi píší zprávy jestli jsem nezapomněl 😉. Prostě musím ty fanoušky stále zásobovat.


Jaká byla byla tvá nejnáročnější akce za fotkou? Mrznutí několik hodin, nebo cesta půl dne, lezení po skále nebo úprk před vlkem?

Nejnáročnější akce za fotkou? Mé fotky jsou spíše z Pošumaví, které je snadno dostupné. Od malička se potýkám s Hemofilií typu A a díky této nemoci mám problémy s krvácením do kloubů, takže nějaké náročné pěší výlety jsou pro mě opravdu náročné a je nebezpečí podvrtnutí či jiného zranění. Takže raději jen kratší výlet, který zvládnou mé nohy bez problémů. Rád, ale navstěvuji a fotím v noci, takže občas o nějaký zajímavý zážitek není nouze. Třeba na známém Velhartickém hřbitově mi jednou za úplné tmy kdy svítilo jen pár hřbitovních svíček a spousta hvězd vylétla sova přímo proti objektivu 😉. Což jsem se docela leknul. Ještě k tomu mrazu. Před dvěma lety jsem si pod stromeček nadělil paralaktickou montáž (mašinka co dokáže otáčet s foťákem a sledovat dráhu hvězd, tak aby bylo možné dělat delší expozice). Celý nažhavený jsem ji hned vyrazil s kamarádem vyzkoušet na Horskou Kvildu. U Hamerského potoka jsme strávili asi 3 hodiny v mrazu -20°C. Ale co bych pro fotku neudělal 😉


Tvůj rukopis na fotce na mě působí takovým tajemnem, je to záměr, když Šumava taková z velké části je?

Co se týká mého rukopisu tak máš asi pravdu. Šumava j prostě tajemná. Možná je to i tím, že mám rád noční fotky. Klídek pohoda, žádní turisté. A možná trochu té noční tajemné atmosféry se snažím zakomponovat i do toho zbytku. Obvykle fotím jen západ/východ a noc. Co se děje během dne mám pro mě jen dokumentační nádech, který fotím tak maximálně mobilem. Nejsem úplně příznivcem jakých si pressetu pro Photoshop, které totálně pokazí barevnou paletu. Jasný chápu že je to pohodlnější vyrazit v poledne a pressetem z toho udělat něco “neurčitého” ale prostě to správné světlo pro fotografa je jen chvíli po východu slunce a těsně před západem.

Vatětice


Které roční období tě baví nejvíc a proč? A to nemusí být spojeno s focením.


Všechny roční období mají něco do sebe. Nemám úplně vyhrazené roční období. Samozřejmě nejhezčí pro fotografa je asi podzim, ranní inverze, barevné stromy. To je to co chceš, ale fajn je třeba i jaro. Během léta je zase sezóna bouřek, to je to co jsem tady ještě nezmínil. To je asi největší adrenalin co při focení zažívám blížící se bouřka. Mám tu výhodu, že mám kousek nad vsí krásné místo s rozhledem na Šumavu, Český les ale je odtud vidět až na Krušné hory. Takže blížící bouřka a s ní spojené blesky to j to co mě dokáže vytáhnout z postele třeba i ve tři hodiny ráno. Bouřky prostě miluju. A shodou okolností je vlastně bouřka i to co můj projekt před dvěma lety docela proslavilo. Tehdy se mi podařilo zachytit bouřku směřující z Německa přes Český les dál do vnitrozemí. Byl to jeden blesk za druhým a když se mi podařilo zaznamenat na jednu jedinou fotografii hned 5 blesků. Věděl jsem, že to bude bomba. Nakonec jsem ještě v noci vytvořil kompozitní snímek z 5 fotek. Fotografie měla obrovský úspěch a během následujících hodin doslova obletěla republiku s obrovským dosahem na sociálních sítích, ale i v médiích. Jak jsem již napsal nejvíc mě asi baví bouřky hned v závěsu je to noční obloha. Klídek a pohoda od celodenního stresu kanceláři. Tady mi napadá další super zážitek. S Mírou Sekyrou jsem vyrazil fotit inverzi z Pustého Hrádku, ale ne přes den, ale v noci. Klidná podzimní noc, údolí utápějicící se mlze a na Pustém Hrádku naprostý klid. Svítil jen měsíc , který krásně nasvěcoval okolní krajinu a dotoho se z východní věže hradu rozezněla hudba na středověký nástroj didgeridoo. Takový zážitek prostě musíš zažít na vlastní kůži 😉 (už jsem tohle jako zážitkový program navrhoval Vaškovi)

Co tě nebaví fotit a kvůli čemu bys ani nevstal?

Co se týká vstávání. Jsem asi trochu “nemocný” ale po většinu roku mám budík nastavený minimálně hodinu před východem slunce. Vždy zkouknu webkamery radary oblačnosti. A podle toho se rozhoduji zda vyrazit či ne. Dle předpovědi dokážu zhruba předpovědět, jaké bude ráno a zda to bude stát za to. Nemám rád úplně vymetenou oblohu. Ale i při vymetené obloze se dá udělat zajímavá fotografie, ale musí se to všechno sejít. Když třeba vyjedete na kopec a v louce ze které chcete fotit vyroste krásná bedla, nebo máte vyhlédnuté jiné zajímavé popředí pro fotografii.

Kašperk



Co ti na Šumavě chybí? 

Hele Šumava má asi všechno, lesy, řeky, potoky, skály a také krásné tři hrady v mém okolí. Dalo by se říct, že mám procestovanou celou republiku a když jsme se nedávno vraceli z takové menší okružní jízdy při hranicích okolo republiky tak jsme se s manželkou shodli že Šumava je prostě nejkrásnější. Prostě WeloveŠumava

Díky, a ať jsou tvé lovy fotek úspěšné. My se budeme těšit na další nádhery.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..