Tip na výlet s dětmi: královský hrad Kašperk

Poznejte nejvýše položený královský hrad v Čechách, který se nachází nedaleko Kašperských Hor. Jako strážní hrad sloužil především k ochraně hranic, zlatonosných dolů a obchodních cest, hlavně tzv. Zlaté stezky. Z hradu Kašperk se vám naskytnou za dobrých viditelnostních podmínek překrásná panorama Šumavy a i děti si zde přijdou na své.

Hradní palác

Přímo k hradu se dostanete pěší procházkou a můžete si vybrat hned z několika tras. Nejvíce využívaným výchozím bodem je placené parkoviště pro osobní automobily i autobusy „Na Račánku“ (České Domky). Odtud vede zeleně značená turistická trasa k hradu dlouhá půldruhého kilometru. Je to široká štěrkem vysypaná stezka vhodná i na procházku s kočárkem bez nijak velkého převýšení. Další možností je trasa po zelené značce přímo z Kašperských Hor.

Hrad Kašperk zaujme svojí monumentálností, stojí na skále ve výšce 886 m n. m. a typické jsou především dvě věže hradního paláce, které tvoří neodmyslitelnou siluetu celého hradního komplexu. Hrad byl vystavěn na výběžku vrcholu Ždánova roku 1356 na pokyn římského císaře a českého krále Karla IV.

Hradní nádvoří

Po vstoupení hradní branou na nádvoří Kašperku si možná vzpomenete na známe scény z pohádky Anděl Páně, která se právě zde natáčela. A prohlídku hradu můžete mít i se sněhem stejně tak jako ve zmíněné pohádce, protože prohlídky a kulturní akce se tady konají i přes zimní období. Seznam všech událostí, které se na hradě konají, včetně divadelních představení, najdete na webových stránkách Kašperku, které najdete již tradičně pod článkem. Pokud se rozhodnete navštívit i některý z prohlídkových okruhů, které jsou v nabídce, určitě stojí za to zvolit okruh s výstupem na jednu z věží hradního paláce. Nabídne se vám bezkonkurenční pohled na hrad i milovanou Šumavu.

Co jistě nesmíte opominout, je zřícenina Pustého Hrádku, který  leží ještě výše než samotný Kašperk a výhledy z něj jsou fantastické. Pustý Hrádek dříve sloužil na obranu Kašperku a vybudován byl nejspíše v 15. století. Dostanete se sem po žluté turistické stezce, po které dále můžete pokračovat přes osadu Žlíbek zpět na parkoviště.

Výhled z Pustého Hrádku na Šumavu a Kašperk

K parkovišti u Českých Domků se lze dostat také autobusem, jelikož sem jezdí pravidelné autobusové linky ze Sušice a Kašperských Hor.

Za návštěvu určitě stojí i samotné město Kašperské Hory. Původně horní město vzkvétalo hlavně za doby těžby zlata.

Výlet na hrad Kašperk není nijak náročný, tříkilometrovou trasu k hradu a zpátky na parkoviště zvládnou i malí turisté a taktéž se procházka vyplatí i rodičům s kočárky. Tak neváhejte a přijďte se podívat na hrad, který byl před půlstoletím ještě zanedbanou středověkou zříceninou, kterou obývaly pouze legendy kašperskohorských obyvatelů. Inu, o tom už hovoří někdo jiný a povolanější – místní Emil Kintzl ve svém pořadu Zmizelá Šumava.

Odkazy:

hrad Kašperk: www.kasperk.cz

město Kašperské Hory: www.kasphory.cz

legendy z Kašperku v pořadu Zmizelá Šumava: www.televizeseznam.cz/video/zmizela-sumava/legendy-hradu-kasperk-225132

Autor: Jaroslav Svoboda

Fotografie: Tomáš Votava, Jaroslav Svoboda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..