NEkoupání v jezerech

Osvěžující koupel po túře v horkých letních dnech na jednom z pěti ledovcových jezer je možná příjemná pro návštěvníky, ovšem zničující pro ekosystém těchto unikátních biotopů. Čtěte dále…

Plešné, Prášilské, Černé, Čertovo a Laka. Pět ledovcových jezer patří mezi nejčastější cíle návštěvníků Šumavy. Navštíví je během letní sezóny několik set tisíc lidí. V letních měsících se přitom někteří v nich koupají a to i přes přísný zákaz.

Nejhorší situace je na Černém jezeře na Železnorudsku. V létě to tam vypadá chvílemi jak na koupališti, a to i z důvodu, že do loňského roku tam nebyl na stálo žádný strážce. To se letos změní a kontroly budou pravidelné.

„Nerespektováním zákazu koupání lidé poškozují velmi citlivé vodní ekosystémy jezer. Znečištění, které je s koupáním spojeno, negativně ovlivňuje přírodní prostředí živočichů a rostlin, které tu žijí. Ekosystém jezer je velmi citlivý a zvyšuje se tak jejich kyselost. Desítky let kyselích deštů mělo zásadní vliv na vymizení drobných živočichů, jako třeba buchanky nebo perloročky, které se už pomalu začali znovu objevovat. Mimo jiné se v jezerech sleduje kvalita životního prostředí.

Opradu se v jezerech nekoupejte… Nejen že riskujete pokutu, ale zničení jedinečného biotopu

Navíc takové koupání se může hodně prodražit. Strážci mohou rozdat pokuty až v řádech tisíců korun!

Myslete na ostatní a třeba i na vaše děti, kteří by si jezera chtěli určitě užívat v co nejpůvodnější podobě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..