Po stopách sv. Vintíře

Krátký sváteční výlet na Šumavě mezi obědem a večeří, nenáročná procházka s vyhlídkou, a ještě se něco dozvědět? Že prý to moc nejde dohromady? Ale ano. Dneska se totiž vydáme do míst, které je neodmyslitelně spjato s šumavským poustevníkem Vintířem.

U chaty Rovina se nejenom výborně parkuje, ale taky výborně papá, jak řekl šumavský patron Emil Kintzl. Takovému popisu místa u hotelu Ebene (něm. Rovina) nebo jak říkali vojáci „hotel seno“ se vůbec nedá oponovat. Cestu zde začneme i skončíme.

Cestou po zelené turistické značce nepůjdeme dlouho a ihned se nám otevřou šumavská nebesa – kopec vedle kopce, vyskládané vedle sebe, za sebou a všemožně zakřivené. Tento pohled směrem na Hartmanicko a Sušicko je za dobrého počasí nádhernou podívanou a vylepšit to může navíc parádní inverze. Ale abychom vůbec někam došli, musíme se po chvilce kochání vydat dále!

Zhruba po kilometru odbočíme doprava také po zelené značce na Vintířovu skálu. Oblast, kterou při tomto výletu budeme procházet, je spojena s poustevníkem Vintířem (někdy též sv. Vintíř, i když byl pouze blahoslavený), který zde strávil poslední léta svého života. Z Vintířovy skály, která se tyčí na vrcholu Březníku (1006 m n.m.), se taktéž naskytne výhled do krajiny i přesto, že už okolní stromy dosahují rok co rok větší výšky. Pod skálou byla na místě Vintířovy poustevny postavena kaplička, která je i Vintířovi zasvěcena. Kaplička bohužel musela být vystavěna úplně nová v roce 1992, protože po zřízení vojenského újezdu byla původní kaple i s Vintířovou jeskyní vojáky odstřelena.

Posléze se vydáme dále po zelené směrem na Pustinu. Naleznete zde rozpadající se stavení s dalšími hospodářskými stavbami rozeseté v okolním porostu. Pustinu si vybral za svůj domov lékař Zdeněk Kostrouch, známý to ve svém čase jako lékařská legenda Šumavy nebo také jako doktor, který přinášel světlo. Ale více o tomto místě mi nepřísluší vyprávět, neboť perfektně to shrnul Emil Kintzl v jednom ze svých dílů zmizelé Šumavy (odkaz níže) a já bych vše jen opakoval.

Po prohlídce Pustiny se po modré turistické značce vydáme na Dobrou Vodu, osadu, která je velmi významným poutním místem. Najdete zde nejenom kostel sv. Vintíře s velmi ceněným skleněným oltářem a další skleněným itinerářem, ale také Vintířův pramen s léčivou vodou. Mimo jiné na Dobré Vodě najdete i muzeum dr. Šimona Adlera, které je věnováno židovské komunitě žijící na Šumavě.

Trasa výletu měří od Roviny přes Pustinu až na Dobrou Vodu celkem 5,5 km. Při návratu téměř stejnou cestou budete mít v nohách celkem 7,5 km a je vhodná i pro méně zdatné, neboť na trase se nenachází žádné velké převýšení.

Autor: Jaroslav Svoboda

Fotografie: archiv autora

Mapa: https://mapy.cz/s/bajenefema

Zmizelá Šumava – Doktor na koni – https://www.televizeseznam.cz/video/zmizela-sumava/doktor-na-koni-225057

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..