Křížová cesta / Železná Ruda

Kaple na konci křížové cesty

Křížová cesta měla první vysvěcení v r. 1815. Cesta byla zřízena z iniciativy železnorudského faráře J.W. Kobecka.

Po revoluci zůstali z  křížové cesty jen poškozené žulové sloupky bez obrázků a po kapli ani památka. Z iniciativy paní Mileny Vobrové ze Železné Rudy a Helgy Huttner – Hasenkopf z bavorského Zwieslu začala probíhat rekonstrukce, financovaná z prostředků shromážděných sbírkou hlavně z Bavorska. Kaple byla vystavena podle starých fotografií. Při odkrytí původních základů byla nalezena nepoškozená dlažba, která je nyní zase v kapli.

Obrazy jsou kopie originálů malovaných Johanem Georgem Wittmannem. Tyto i oltářní obraz v kapli namalovala rodačka ze Železné Rudy paní Helga Huttner – Hasenkopf olejovými barvami na hliníkový plech. Zhotovila i okna z barevných segmentů spojených olovem.

30.9.1995 byly obnovená křížová cesta a kaple sv. Anny na Hladovém vrchu v Železné Rudě slavnostně vysvěceny.

Vyrazit můžete z centra města od kostela Panny Marie Pomocné z Hvězdy po modré a červené.

Kde ji najdeme?

Jedna odpověď na “Křížová cesta / Železná Ruda”

  1. Dobrý den, jmenuji se Martin Dlouhý a rád bych pro náš geografický magazín Koktej (https://www.ikoktejl.cz/) napsal reportáž o křížové cestě ke kapli sv. Anny. Mohu požádat o kontakt a setkání? Pozítří jedu na Šumavu a měl bych prostor pro reportáž. Mé osobní číslo je 775 613 200 a mail je dlouhy@koktejl.cz. S přátelským pozdravem Martin Dlouhý

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..