Za nejmenším ledovcovým jezerem na Šumavě

Mnoho obyvatel Šumavy a neméně také turisty přitahují a vždy přitahovali vodní plochy. Tajuplné vodní nádrže vytvořené přírodou před několika tisíci lety ukrývají mnoho tajemství a pamatují si více než okolní vzrostlé památné stromy. Ne jinak je tomu i u nejmenšího jezera na Šumavě, u jezera s půvabným názvem Laka.

Výlet k tomuto ledovcovému jezeru může být příjemnou půldenní vycházkou, je poměrně dobře dostupné jak pro pěší, tak i cyklisty či běžkaře. Jako výchozí místo je vhodné placené parkoviště na Nové Hůrce, které se nachází při hlavním tahu silnice II/190 Železná Ruda – Hartmanice. Parkovné činí 100 Kč na celý den. Další možností, jak se dostat na Novou Hůrku, je využití pravidelné autobusové linky Železná Ruda – Sušice (jízdní řád naleznete už tradičně pod článkem). Zastávka autobusů se nachází přímo u výše zmíněného parkoviště.

Kaple sv. Kříže na Staré Hůrce

Z Nové Hůrky se vydáme po modré turistické značce směrem na jezero Laka. Zpočátku je cesta k jezeru zpevněná asfaltová lesní cesta, která následně mění svůj ráz na lesní štěrkovou stezku. Trasa  je poměrně krátká, měří 4,5 km a čeká na vás celkem 200 vystoupaných výškových metrů.

Po cestě k ledovcovému jezeru nemůžete minout ruiny kostela s kaplí sv. Kříže. Dnes již pietní místo bývalo součástí zaniklé obce Hůrky nebo chcete-li Staré Hůrky. Obec ve svém největším rozkvětu obývalo více jak 200 obyvatel, její zánik je spjat s Vojenským výcvikovým prostorem Dobrá Voda, kdy domy posloužili jednak jako cvičné cíle a jednak i jako filmové kulisy pro film Divá Bára. Nejhodnotnějším objektem v zaniklé obci je i v dnešních dnech opravená kaple sv. Kříže, která je rodinnou hrobkou velmi významných sklářských rodů Abelů a Hafenbrädelů. Osud této kaple a krypty dokonaly vojáci pohraniční stráže, kteří všechny rakve s významnými členy těchto rodů, včetně otce Karla Klostermanna, hrůzným způsobem nadobro zničili. O tomto činu se zmiňuje i šumavský pamětník Emil Kintzl v jedné ze svých epizod seriálu Zmizelá Šumava (odkaz najdete pod článkem).

Jezerní stěna byla v minulosti postižena kůrovcem

Za Hůrkou terén značně stoupá a cesta pokračuje proti proudu Jezerního potoka až na morénu ledovcového jezera Laka. Toto jezero je sice se svou maximální hloubkou 3,9 m a rozlohou 2,5 ha nejmenším šumavským jezerem, ale je také nejvýše položeným jezerem. Většinou poklidnou vodní hladinu budete pozorovat v nadmořské výšce 1096 m n. m. Nad hladinou se ční vrchol Plesné, někdy označované také jako Debrník či Lakaberg s výškou 1336 m n. m. Typické pro jezero Laka jsou plovoucí ostrůvky na hladině, které postupně přibývají na svém objemu a jezero tímto přírodním procesem postupně zarůstá. Na břehu jezera v minulosti stávala rota pohraniční stráže, dnes zde najdete jen postupně zarůstající lesní louku.

Vyhlídková plošina na hrázi jezera v únoru

Celková trasa výletu na jezero Laka z Nové Hůrky a zpět je dlouhá necelých 9 km. U jezera je několik laviček se stoly a také informační tabule, které vám o jezeru a jeho historii prozradí více. Tak na co čekat, když je tohle malebné jezero v srdci Šumavy přístupné po celý rok?

Mapa trasy: https://mapy.cz/s/ketapazeke

Autobusová linka 040 435040 Železná Ruda-Prášily-Sušice: https://www.arriva.cz/file/edee/asc/jizdni-rady/2019-domazlice/jr/435040-12.pdf

Zmizelá Šumava – vyprávění Emila Kintzla o osudu kaple na Hůrce: https://www.televizeseznam.cz/video/zmizela-sumava/tanec-s-mrtvolami-224917

Hůrka na webu Zaniklé obce: http://www.zanikleobce.cz/index.php?obec=607

Epizoda o Hůrce ze seriálu ČT Ztracené adresy: https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10318042579-ztracene-adresy/412235100191001-hurka

Použité fotografie: archiv autora

Autor: Jaroslav Svoboda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..