Rozhovor Radek Karko / Karkys

Tohohle fotografa jen tak neuvidíte. A víte proč? To si přečtěte v rozhovoru pro WLŠ.

Ahoj Radku! Říká ti takhle vůbec někdo? Každopádně my jsme rádi, že sis našel čas nám odpověď na pár otázek, když víme, jak jsi věčně zamaskovaný v lese a čekáš na úlovek.

Ahoj do WeLoveSumava.

Radku mi říká poměrně dost lidí, protože si myslí, že Karkys je mé příjmení, hehe. Může se to tak tvářit, ale v lese netrávím tolik času. Rád bych, ale kvůli práci to nejde. I když jsem to nikde nenapsal, ani neřekl, většina lidí si myslí, že z lesa téměř vůbec nevycházím. A já jsem přitom jen přestal dávat svůj osobní život na Instagram 🙂 Žiju v Praze, kde také pracuju a na Šumavu dojíždím, což je pro mě dost komplikované, ale miluju to!



Podle prvních vět by se mohlo zdát, že jsi myslivec, ale to tak není. Trávíš hodiny schovaný v lese, ale místo zbraně máš foťák.. Fotograf převážně divoké Šumavy. Proč? Co tě k tomu vedlo?

Šumavu jsem si oblíbil, protože je opravdu divoká. Trávil jsem tam hodně času, než jsem přišel na to, že jí chci fotit. Když jsem se opřel o dokumentování divoké přírody, řekl jsem si, že bych rád ve volné přírodě vyfotil vlka, rysa a orla. Naivně jsem si vytýčil cíl, aniž bych věděl co to obnáší. Vyfotit tyhle zvířata ve volné přírodě v ČR je opravdu těžké. Tahle cesta mi ukázala, že potkat na Šumavě i ostatní zvířat, má své kouzlo. To mě chytlo ještě víc a už nepustilo.

Ty se fotografováním živíš, ale Šumavu nefotíš zase tak dlouho. nebo se pletu?

Fotografování je můj koníček a občas si tím přivydělám i nějakou korunu. Živím se jako kameraman a režisér, ale rád vyměním kameru za foťák a vyrazim do přírody. Šumavu a obecně přírodu jsem začal fotit na jaře roku 2020, když začal první lockdown. Útěk do hlubokých šumavských lesů bylo vysvobození.

Jak dlouho si nejvíc vydržel čekat v nějakém šíleném šumavském počasí na pořádný úlovek?

Každé ráno pět dní v řadě v -18C. Vstával jsem kolem 3:30 a vyrážel jsem na sedmi hodinovou čekačku. Pátý den tam přišel rys. Rysa jsem tam fakt nečekal, objevil se je pár metrů ode mě, takže jsem nebyl připraven a fotka se mi moc nepovedla. Ale jen o fotce to není, je to o tom zážitku vidět takové zvíře ve volné přírodě a to se mi povedlo. Na to už nikdy nezapomenu!



Co tě potěší víc? Když čekáš celou noc a ráno se dočkáš a nebo když přijdeš do lesa a hned se zadaří?

Největší odměna přijde po velké přípravě. Fotka se nemusí podařit ani po celé noci v krytu. Většinou je to několikatýdenní práce, stopování, poznávání terénu a pohybu zvěře. Až pak přijde čas na čekání v krytu a když je štěstí, tak se po několika dnech zadaří. Pak jsem spokojený.

Jak by měla vypadat tvá vysněná fotka z divoké Šumavy?


Mám jí vymyšlenou, vidím jí v hlavě a dokonce už i vyset na zdi, hehe. Má vysněná fotka je smečka vlků brodící se v řece na Šumavě. Minulou zimu jsem vystopoval místo, kde se to jednou za čas opravdu děje, ale zatím jsem neměl příležitost se tomu místu pořádně pověnovat. Za ten rok a půl se mi podařilo vyfotit pár hezkých fotek. Zatím to nejsou mé vysněné, ale jsou mé oblíbené. Kdyby o ně měl někdo zájem,  vytisknuté na velkoformátu se dají zakoupit na www.radekkarko.com


Jelen, rys nebo vlk?
VLK

Děkujeme a ať před tebou zvířata neutíkají a naopak ať hezky pózují…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..