Poledník: Neviditelná součást železné opony

Poledník v době železné opony
Poledník v době železné opony

Železná opona a vojenský prostor Dobrá voda neskrývaly za kilometry drátů a několika zničenými vesnicemi jen pustou krajinu, ale i velmi pozoruhodnou stavbu, která měla být utajena před západními zeměmi a také českou veřejností. Tímto tipem k výšlapu si připomeneme symbolickou horu Poledník.

Nejprve je nutné podotknout, že cesta na vrchol hory Poledník může být v horkých letních dnech pro některé velice náročná, protože kolem turistické cesty už poslední desetiletí není žádný les a bez dostatku tekutin mohou někteří návštěvníci národního parku na přímém slunci své síly přecenit.

Rozhledna Poledník mezi uschlými kmeny bývalého lesa
Rozhledna Poledník mezi uschlými kmeny bývalého lesa

Nejlepším výchozím místem jsou Prášily, malá obec, kde najdete mimo restaurací a pensionů také obchod s potravinami. Do Prášil se dostanete buď po své vlastní ose autem nebo autobusem (jízdní řád naleznete pod článkem). Autem lze zaparkovat buď přímo v Prášilech nebo na parkovišti na Slunečné. Obě parkoviště jsou placená.

Ať už zvolíte Prášily nebo Slunečnou, pokračujte dále po červené turistické cestě, dokud nedorazíte k Prášilskému jezeru. Ledovcové jezero s maximální hloubkou 15m se nachází pod masivní stěnou Poledníku a určitě stojí za návštěvu. U jezera naleznete i lavičky a pokud nenarazíte na mlhavé šumavské počasí, uvidíte před sebou vodní plochu o celkové ploše 3,7 ha.

Hráz Prášilského jezera
Hráz Prášilského jezera

Poté pokračujte po červené turistické značce pod hráz jezera na povalový chodník. Až dojdete na hlavní širokou štěrkovou cestu, odbočte vpravo směrem na Poledník (stále po červené). Od 5. kilometru se svahy začínají zvedat a cesta už stoupá daleko více strměji než dosud.

Prášilské jezero
Prášilské jezero

A ani u dnešního tipu na výlet nemohou chybět zajímavosti. Nad Prášilským jezerem se do dnešních dnů nedochovalo další ledovcové jezero tzv. Stará jímka. Toto jezero bylo v minulosti zaneseno usazeninami a dnes zde najdete pouze mokřad. Takový osud postupně čeká všechna ledovcová jezera. Samotný Poledník je také často nazýván též Polední horou a své jméno dostal od prášilských dřevařů. V momentě, kdy se slunce vyhouplo nad vrchol této hory, místní věděli, že nastalo poledne a čas na oběd.

Na přelomu 60. a 70. let na vrcholu bylo vybudováno tajné vojenské zařízení, které sloužilo jako hláska protivzdušné obrany a odposlechová stanice radiového provozu (podobnou stavbu najdete třeba na vrcholu Velkého Zvonu v Českém lese). Byla to natolik utajovaná stavba, že byste jí nenašli ani v tehdejších mapách. V roce 1990 armáda objekt opustila a kromě hlavní věže byly ostatní objekty zbořeny. Věž se dostala pod Správu Národního parku Šumava a po rekonstrukci a přestavbě věže byla v roce 1998 otevřena turistům jako rozhledna.

Rozhledna na vrcholu Poledníku (1315 m n. m.)
Rozhledna na vrcholu Poledníku (1315 m n. m.)

Ve třech ochozech rozhledny naleznete galerii její dávné minulosti. Na samotný vrchol 37 m vysoké rozhledny vede žebřík, ale po jeho zdolání se návštěvníkům Poledník odmění nezapomenutelným výhledem do okolní krajiny. Lze spatřit většinu významných vrcholů Šumavy od Velkého Javoru, přes Roklan až po Boubín. Za dobré viditelnosti nelze vyloučit ani možnost vidět dominantní hřebeny Alp. Pod rozhlednou je v létě v provozu malý kiosek s občerstvením a upomínkovými předměty a také informační centrum NP Šumava.

Z Poledníku se vydejte zpět stejnou cestou po červené a na rozcestí pod Prášilským jezerem pokračujte rovně po zelené a dále po žluté turistické značce zpět na Slunečnou nebo do Prášil. Celková délka trasy je 16 km.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..